VIGTIGE KONTAKTNUMRE: Problemer med TV-signalet, Tlf.: 7587 2144 | Problemer med Bredbånd-Telefoni, Tlf.: 7070 4040 ..... Læs mere

blog_tyskerHvordan så livet og tankerne ud for de helt almindelig borgere, og hvilke spørgsmål tumlede datidens soldater med? Det kan du blive klogere på, hvis du ser ZDF’s todelte drama-dokumentar
Hvem var de egentlig – det tyske folk under Anden Verdenskrig? Forstod de Hitlers forbrydelser og var de medskyldige eller uskyldige? Det kigger vi nærmere på i denne todelte drama-dokumentar ’På sporet af Hitlers folk’, hvor eksperter ved hjælp af autentiske billeder, dokumenter og gamle interviews forsøger at tegne et portræt af et folk på grænsen mellem krig og fred.

Den amerikanske sociolog og historiker Saul Padover gennemførte i slutningen af 1944 en række interviews med både civile tyskere og krigsfanger i de erobrede områder af Tyskland. Disse interviews danner grundlaget for ZDF’s nye indsigtsfulde dokumentar om Hitlers folk – en dokumentar, som går bag om klichéer og illusioner. Frem til den dag i dag forbliver Padovers interviews den mest umiddelbare stemningsberetning fra det ruinerede ingenmandsland mellem krig og fred.

Store spørgsmål

Det første afsnit er dedikeret til den tyske civilbefolkning. Vi møder blandt andet bondekoner, piger i ’Bundes deutscher Mädel’, advokater og tidligere fagforeningsmænd. I de erobrede zoner møder Padover forbitrede civile, der føler sig forrådt af deres fører, som engang betød så meget for dem. De fleste tager nu afstand fra den nazistiske ideologi, og Padover møder et væld af undskyldninger og bortforklaringer i sin søgen efter svar på, hvordan historiens gang kunne gå sådan. For hvordan fungerede diktaturet egentlig indefra? Og hvor villigt indordnede tyskerne sig?

’På sporet af Hitlers folk’ er det de tunge, men vigtige spørgsmål der kredses om – Illustreret gennem autentiske billeder og kommenteret på af velrenommerede forskere med den nyeste viden i ryggen. Kort sagt er dokumentarfilmen et intenst karakterstudie af tyskerne under diktaturet.

En totalitær opvækst

I dokumentarens andet afsnit bliver der set nærmere på de gamle interviews med de tyske krigsfanger ved den belgiske front. Her bliver det klart, at de fangede soldater, og frem for alt de unge, stadig var villige til at kæmpe og dø for Hitler og det tredje rige. Et resultat af en totalitær opvækst, hvor ed og ordre var en fast grunddel af soldaternes mentalitet. Men hvor meget kendte de til krigsforbrydelsernes egentlige omfang?

’På sporet af Hitlers folk’ kommer ikke med endegyldige forklaringer på det tyske folks handlinger eller mangel på samme. Dokumentaren søger derimod at give et mere nuanceret billede af hverdagen for et yderst presset folk, der i mange år levede under et totalitært regime.

Se med tirsdag d. 24/3 og 31/3 kl. 20.15. Programmet er tekstet på dansk.

Modtag vores nyhedsmail

Få relevante nyheder som en af de første, tilmeld dig nu, og vind en YouSee film

Hver måned trækkes lod om en Youseefilm til en værdi 49,-.
Alle modtagere af nyhedsmailen deltager automatisk i konkurrencen.

Vinderne får direkte besked.

------------------------------------------------------------------------------

Ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev, bekræfte du at have læst og accepteret vores betingelser for udsendelse af nyhedsbreve.

Du kan altid afmelde dig vores nyhedsbrev ved at klikke på det ”afmeld mig” link der medfølger i enhver nyhedsmail.

Du er nu tilmeldt :)

Pin It on Pinterest